I konsulentbransjen er fusjoner og oppkjøp nesten like vanlig som syltetøy på brødskiva. Likevel kan jeg love at Vivende aldri vil bli kjøpt opp – og det er godt nytt både for kunder og ansatte.
Det går sjelden lenge mellom hver gang vi leser om et konsulentselskap som har blitt oppkjøpt, eller en gründer som har cashet inn millioner på å selge livsverket sitt. Kunngjøringene har ofte samme budskap: Nye eiere vil styrke selskapet og gi kundene bedre tjenester. Kanskje tror de på det selv, og kanskje er det noen ganger sant. Men for de ansatte er det sjelden en god nyhet. Og ofte taper kundene på det også.
Det hele starter med hvordan slike selskaper er organisert:
På dette tidspunktet er eierskapet i selskapet primært ikke lenger blant de ansatte, og fokuset skifter fra å bygge en god arbeidsplass til å maksimere avkastning. Det betyr som regel høyere omsetning uten å øke kostnadene – eller kostnadskutt uten å miste inntektene. 4 og 5 gjentar seg ofte i flere runder, der hvert salg bringer nye eiere med kortsiktige økonomiske mål – sjelden til det bedre for ansatte eller kunder.
Etter mer enn 20 år i bransjen har jeg både opplevd selv og hørt utallige historier fra folk som har opplevd dette fra innsiden. Historiene er skremmende like:
Når ansatte med årelang erfaring på kundeprosjekter slutter, rammes også kundene som er avhengige av deres spesialiserte kompetanse. Selskapet vil selvfølgelig argumentere for gode rutiner for erfaringsoverføring, men ekte domene- og systemkompetanse tar tid og bygge opp og derfor mener jeg at dette også gjør at kundene også kan komme dårlig ut av et oppkjøp.
Vi i Vivende vil vise at det finnes en annen måte å bygge selskap på hvor de ansatte ikke trenger å bekymre seg for om selskapet en dag har fått andre eiere som har andre mål med verdistrømmen.
Ja - vi holder kostnadene lave og bruker pengene vi får inn smart, men det er ikke for å maksimere avkastningen til eksterne investorer. Vi gjør det for å kunne lage en modell som gjør at den som skaper verdi hos kunden får mest mulig igjen av dette, primært i form av lønn.
Modellen sørger for et relativt forutsigbart overskudd på 4-5% i hvert selskap- og dette fordeles da på de som har investert i aksjer i en modell som garanterer for likeverdig og rettferdig eierskap, både for nye og gamle ansatte. Enkelt forklart er eierskapet regulert av en aksjonæravtale som styrer at de ansatte i hvert Vivende-selskap eier 66% av aksjene, mens de resterende 34% eies av Ansatteid AS, selskapet vi har satt opp som hjelper nye Vivende-selskaper i gang med startkapital. Dette er eid på tvers av ansatte i alle Vivende-selskaper og har vedtektsfestet at det ikke vil selge om ikke et flertall av ansatte ønsker det selv. Aksjonæravtalen sørger også for at ikke noe av eierskapet kan selges til eksterne, og at ansatte som velger å gå videre fra Vivende må selge sine aksjer tilbake når de slutter.
Ingen enkeltpersoner kan dermed cashe ut på fellesskapets bekostning – alle aksjer forblir i systemet, og det er de ansatte som bestemmer.
Selv om vi nå per februar 2025 har 45 dyktige konsulenter med god omsetning, er vi ikke attraktive å kjøpe. Hvorfor?
Disse faktorene til sammen gjør at vi med vår modell styrer mot ca 5% overskudd hvert år - langt lavere enn det investorer vanligvis krever. Skulle noen andre eiere vært interessert i å kjøpe oss, ville dette derfor vært faktorene man ville forsøkt å skru på - men alt ville gått direkte ut over de ansatte - som jo også er dagens eiere som skulle kunne tjent på et salg. For oss er vår fordeling av verdistrømmen en langt bedre avtale enn et salg noensinne kunne vært!
Vi sier ikke at vår modell passer alle. Folk har ulike preferanser, og det er helt greit.Men for dyktige, motiverte mennesker som har sett innsiden av oppkjøpsprosesser og sagt aldri mer!, er Vivende en trygg havn. Vi har bygd en arbeidsplass som vi er stolte av – og det er derfor jeg kan si, med hånden på hjertet: Vivende kommer aldri til å bli kjøpt opp!