Illustrativt bilde av traktor på en åker

Ny samtykkeløsning for næringsdrivende, distributører og NIBIO sikrer tilgang til data

Norsk institutt for bioøkonomi (NIBIO) hadde behov for en digital samtykkeløsning for å sikre næringsdrivende i jord- og skogbruk sine rettigheter til egne kartdata. For å utvikle løsningen trengte NIBIO en selvstendig utvikler som kunne ta ansvar og møte den korte tidsfristen.

NIBIO er et av Norges største forsknings- og forvaltningsinstitutt med over 700 ansatte.  NIBIO har et bredt kunnskapsområde–alt fra mat- og planteproduksjon, kart, miljø og skog, til foretaks- nærings- og samfunnsøkonomi. Innovasjon gjennom forskning og kunnskapsproduksjon, samt bærekraftig ressursforvaltning står høyt på agendaen.

Fra en manuell til digital prosess 

Næringsdrivende i jord- og skogbruk har rettigheter til Geovekstdata for egen eiendom og foretak. Konsulenter og private virksomheter (også kalt distributører) kan låne rettighetene til disse detaljerte kartdataene hvis de har forhåndsgodkjenning fra næringsdrivende.

Prosessen frem til mai 2021 har vært tillitsbasert, hvor distributører har tatt direkte kontakt med næringsdrivende og avtalt bruk av kartdata seg imellom. Etter avtale har distributører lastet ned kartdata for et utvidet område som inkluderer næringsdrivende sin kartdata. Distributører har deretter loggført hvilken data som har blitt brukt og sendt disse loggene inn til NIBIO.

Ettersom det er økt etterspørsel om tilgang til data, kan ikke systemet lenger være basert på tillit. 

Utvikling av en sikker og skalerbar løsning

Gjennom en anbudsrunde hos konsulentmegler Bragd ble Eyvind Holand fra Vivende valgt.

– I intervjuet viste han solid fagkunnskap på områdene NIBIO trengte hjelp med, forteller Tove Vaaje-Kolstad, senioringeniør hos NIBIO. 

Samtykkeløsningen Holand var med på å utvikle sammen med NIBIO sikrer at næringsdrivende i jord- og skogbruk har kontroll på egne detaljerte kartdata. Løsningen gir næringsdrivende mulighet til:

  • å logge seg på med BankID (ID-porten), 
  • gi samtykke til hvilke distributører som kan låne deres data,
  • hvilke eiendommer det gjelder, og 
  • hvor lenge distributørene har tilgang. 

Løsningen er integrert mot Enhetsregisteret og Landbruksdirektoratet for verifisering av organisasjonsnummer og at brukeren er næringsdrivende, i tillegg til Kartverket. Etter næringsdrivende har gitt samtykke, kan distributører logge seg inn på Geonorge.no hvor de kun har tilgang til data de allerede har fått rettigheter til. 

Løsningen gir også NIBIO bedre kontroll ettersom tilgang er forhåndsgodkjent av næringsdrivende. 

Samarbeid mellom en selvstendig utvikler og et intern team

– Jeg kom inn i NIBIOs team som fullstack-utvikler med ansvar fra «topp til tå». Hovedutfordringen var tiden, da det kun var et kort vindu på tre måneder for å komme i mål. Det ga ikke mye rom for å havne på avveie, så det ble viktig å finne gode ruter fremover, og det greide vi, forteller Holand. 

– Eyvind jobbet svært selvstendig. Han var klar over at det var liten tid til å utvikle løsningen, og han tok ansvar og kontakt med de han trengte, bekrefter Vaaje-Kolstad. 

Holand har utviklet løsningen på egenhånd, med støtte fra to interne utviklingsressurser–én på webgrensesnitt og én med kjennskap til ID-porten. I tillegg var en prosjektleder og Vaaje-Kolstad som har faglig ansvar involvert. 

På tross av COVID og full lockdown fra dag 1 synes Holand at samarbeidet fungerte bra. 

– Det var lagt opp til en smidig (agile) utviklingsprosess, som gjorde at vi fort kom i gang. Prosjektleder Jan Trygve Gjester sørget for blant annet jevnlige møter via Teams slik at de involverte kunne følge utviklingen tett. Det hadde selvfølgelig vært hyggelig å møtes ansikt til ansikt underveis, men vi klarte oss godt med Teams. 

– Samarbeidet med Eyvind har fungert veldig bra. Han var svært selvstendig og siden arbeidet var tidssensitiv, tok han ansvar for å få dratt prosjektet i land, avslutter Vaaje-Kolstad.

Jeg anbefaler Vivende fordi de alltid leverer på kunnskap, kompetanse og tid. I tillegg er de veldig hyggelige. 

En teknisk spennende utfordring fylt med spennende teknologi

– Vi utviklet en frontend-løsning med Angular og Bootstrap, og med et design tilpasset mobile enheter. Vi integrerte OATH autentisering via ID-porten (DIFI), og på backend-siden fikk jeg jobbe med Spring Boot (Java/Groovy), Postgres DB (SQL, Flyway), caching, samt integrasjoner med blant annet Enhetsregisteret (SOAP) og Landbruksdirektoratet (REST). Også var det utvikling av et eget REST-API til Kartverket på toppen av det hele. Alt ble sydd sammen med Gitlab CI for integrasjonstester, kodegjennomgang og distribusjon.

– Det var litt intenst til tider med så stort omfang, men først og fremst gøy og lærerikt, avslutter Holand.