Hackathon – sosialt og morsomt entreprenørskap i praksis

Vivendegutter

Knatre, knatre knatre… Den velkjente lyden av målrettede fingre over tastatur…Konsentrerte blikk stirrer mot lysende skjermer…Fokus! Energi!

Sommeren er på hell, det er kveld og lukten av BBQ-kyllingklubber og pizza fyller den romslige og koronavennlige leiligheten til Bjørn Tore. Den skarpe lyden av colaboksen som åpnes får Magnus og Håkon til å se opp fra skjermene sine. Det er Bjørn Tore som fornøyd tar seg en velfortjent slurk av brusen. «Sikker innlogging på plass!», kan det meldes bak veggen av skjermer. Well-done!

Det er hackathon i Vivende!

Hva er egentlig Hackathon? Hackaton Norge definerer det slik: Hackathon er en sammenslåing av de to ordene «hacking» og «marathon». Hacking fordi man skal finne en løsning. Og marathon fordi det skal skje innen en viss tidsramme, sammen med mange andre med samme mål.

Tilbake i stua har de tre gutta fått med seg Øystein remote på video, og sammen har de fire satt seg ett mål for kvelden og natta – å utvikle en MVP (minimum viable product) av det nye produktet som skal lanseres for kunder om få uker. Tre kvelder er satt av for å komme i mål, men det viser seg at ting er mer komplisert enn først antatt. Det er derfor viktig å arbeide smart, raskt og fordele oppgavene godt for å komme i mål. Gutta har også delt applikasjonen mellom seg i logiske deler.

På forhånd har de skaffet seg tilganger til de eksterne APIene som trengs, dokumentasjon og abonnement til skytjenestene applikasjonen skal kjøres i. Forberedelsene har gitt resultater, og nå jobbes det iherdig med å sy trådene i applikasjonen sammen.

De sitter tett på og kan diskutere utfordringer kjapt og skape smarte løsninger underveis. Dette er gutta spesialister på, og de har fått frie tøyler til å velge teknologi og rammeverk. Det å lære ny teknologi og teste det i praksis, er halve moroa med dette prosjektet, og det legges ingen føringer i hva som skal brukes.

Kompetanse, samhold og pizza

Bakgrunnen for hackathonen er en reell forretningscase der vi ser et uforløst potensial. Det er en tjeneste som vi selv benytter, og som vi ønsker å forbedre. Internt kjøres prosjektet som et opplæringsprosjekt, der nettopp læring og sosialt samhold står i fokus.

Generelt har flinke utviklere et sterkt ønske om å tilegne kompetanse om nye rammeverk og teknologier, men ofte strammes tidsklemma til, og slikt utsettes fort. Det gjør det enklere når man kan sitte sammen med gode kollegaer, skrive kode med valgfritt rammeverk over god mat og drikke, da slår man flere fluer i én smekk.

 

Skjermbilde fra videokonferanse på Zoom

Øystein er med remote og Google Hangout fungerer bra!

Om å tenke utenfor boksen

Da koronapandemien skylte over oss i mars stoppet store deler av samfunnet opp over natten. For mange bransjer betød dette starten på en svært utfordrende periode. En krise ingen, eller de aller færreste, hadde forberedt seg på. For mange av våre kunder forsvant inntektsgrunnlaget over natten, og det førte til at flere av våre konsulentavtaler ble sagt opp. Dette utfordret oss som selskap og hver enkelt av oss på helt nye måter.

Vi ble tvunget til å tenke nytt i måten å arbeide på, og som leder ble jeg utfordret til å tenke kreativt og utenfor boksen for å holde hjulene i gang. Hvordan kunne jeg bruke krisen til noe positivt, og til å vise hva vi kan få til. Derfor igangsatte vi internprosjektet for å utfordre og aktivere ledige og småfrustrerte konsulenter. – Pål Christian Thorsen, leder for Vivende Rebase

 

Nå står vi i et strategisk veiskille i Vivende, hvor vi vurderer å starte opp et selskap basert på ideen. Vi elsker å utvikle konsepter og apper, men vi er i bunn og grunn ikke et produktutviklingsselskap.

Uansett, korona eller ikke, resten av 2020 er utrolig spennende på mange måter. Vi jobber videre med å utvikle det vi tror kan bli Norges smarteste og billigste tjeneste på sitt område, så stay tuned!!

 

Pål Christian Thorsen

Skrevet av Pål Christian Thorsen

paal.christian.thorsen@vivende.no